Puussa on ratkaisu – PUU 2025 -messujen teemana

Pohjoismaiden suurimmat puualan ammattimessut kokoaa yhteen puuteollisuuden tekniikan, puusepänteollisuuden ja puuntyöstöteknologian toimijat joka toinen vuosi messu- ja tapahtumakeskus Paviljonkiin, Jyväskylään. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään 3.-5.9.2025. PUU 2025 -messujen teemana on Puussa on ratkaisu.

Puu materiaalina on ekologinen ja sitä voidaan käyttää monipuolisesti rakennus-, huonekalu- ja sahateollisuudessa. Puurakentamisen positiivinen kehitystrendi mahdollistaa puu- ja sahateollisuuden kehittymisen vähähiilisen sekä turvallisen ja terveellisen rakentamisen suuntaan. Puuta hyödynnetään entistä enemmän korkean jalostusarvon tuotteissa ja puupohjaisilla materiaaleilla voidaan tehokkaasti korvata ympäristöä kuormittavia fossiilisia raaka-aineita.

Saha- ja levyteollisuuden prosessit ovat jo nykyisellään tehokkaita ja ympäristöystävällisiä. PUU 2025 -messut esittelee puuteollisuuden ratkaisut kestävän kehityksen edistämiseen ja tuo esille uusimmat innovaatiot sekä tekniikan ja teknologian, jolla puun käyttöä voidaan edelleen tehostaa.

”PUU 2025 -messujen teeman kautta haluamme entistä vahvemmin tuoda esiin puun mahdollisuuksia kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Puu materiaalina on valtavan monikäyttöinen ja avaa mahdollisuuksia hyödyntää puuta myös uusilla tavoilla. Samalla edistetään myös suomalaisen puun kilpailukykyä”, sanoo Puumessuista vastaava myyntijohtaja Hannu Mennala.

Investoinnit uuteen teknologiaan, tuotantomenetelmiin ja innovaatioihin ovat avainasemassa teollisuuden vähähiilisessä tavoitteessa ja avaavat alan toimijoille mahdollisuuksia liiketoiminnan kasvuun.

Jyväskylän Messut Oy on järjestänyt Puumessuja jo yli 30 vuoden ajan. Tapahtumasta on muodostunut alan ammattilaisten tärkeä kohtaamispaikka, jossa tavataan kollegat, yhteistyökumppanit ja asiakkaat sekä päivitetään tiedot alan kehityssunnista. Osastopaikkojen ennakkovaraukset syyskuussa 2025 järjestettäville Puumessuille ovat käynnissä.

 

Kun puusaunan lämmittää oikeaoppisesti, siitä on hyötyä sekä omalle terveydelle että ympäristölle. Kuva: HSY / Nelli Kaski

Viisi vinkkiä juhannussaunan lämmitykseen

Puusaunan löylyt kuuluvat monen suomalaisen kesään ja erityisesti juhannukseen. Puun polttamisesta syntyy kuitenkin aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Omilla puunpolttotavoillaan voi merkittävästi vaikuttaa päästöjen määrään. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, kuinka lämmittää puusauna mahdollisimman vähäpäästöisesti.

Pienhiukkasista on haittaa terveydelle ja ilmastolle 

Saunominen on sekä mukavaa että tutkitusti terveyttä edistävää. Puunpoltosta syntyy kuitenkin aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä, jotka voivat kulkeutua syvälle keuhkoihin. Yli puolet Suomessa syntyvistä pienhiukkasista on peräisin kotitalouksien puunpoltosta.

– Kiukaiden osuus puunpolton päästöistä on merkittävä, koska kiukaat ovat suuripäästöisimpiä tulisijoja. Uudet puukiukaat ovat yleensä vähäpäästöisempiä kuin vanhat, sanoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski.

Saunanlämmityksessä kannattaa panostaa vähäpäästöisyyteen. Kun puu palaa huonosti, hiukkaspäästöjä syntyy moninkertaisesti enemmän kuin sen palaessa hyvin. Huonosta palamisesta syntyy myös runsaasti mustaa hiiltä eli nokea, joka kulkeutuu Suomen leveyspiireiltä arktisille alueille ja aikaistaa jään sulamista.

Väritön savu kertoo palamisen puhtaudesta 

Savupiipusta tulevan savun väristä voi päätellä, miten puhtaasti puu palaa. Mitä tummempaa savua piipusta tupruttaa, sitä haitallisempaa se on. Tavoitteena on saada saunan piipusta tuleva savu värittömäksi. Silloin sauna lämpenee mahdollisimman vähäpäästöisesti.

– Huonossa palamisessa päästöjä syntyy moninkertainen määrä. Omilla polttotavoilla voi siis vaikuttaa päästöjen määrään. Kun opettelee sytyttämään puukiukaansa taitavasti, päästöt vähenevät merkittävästi, Kaski sanoo.

– Ja roskia ei saa polttaa. Roskien poltosta syntyy runsaasti hiukkasia, häkää ja PAH-yhdisteitä, jotka ovat kaikki terveydelle haitallisia. Roskien poltto voi myös heikentää kiukaan kuntoa, Kaski jatkaa.

Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen

Kaski kertoo viisi vinkkiä, miten saunan saa lämmitettyä mahdollisimman vähäpäästöisesti:

 1. Ota aluksi vanhat tuhkat pois.
 2. Käytä ensin pieniä puita, jotta puut syttyvät nopeasti. Hyviä sytykkeitä ovat puutikut, pieni määrä tuohta sekä puupohjaiset sytytyspalat.
 3. Polta vain kuivaa puuta. Älä heitä koskaan tulipesään roskia, kuten makkarapakkauksia, maitotölkkejä tai kertakäyttöastioita.
 4. Polta puut useammassa erässä. Älä lado pesää täyteen. Lisää puita vasta, kun liekit hiipuvat.
 5. Hyvään palamiseen tarvitaan sopivasti ilmaa. Palamisen tulisi olla tasaista, ei kitupolttoa, jolloin palaminen saa liian vähän ilmaa. Palaminen ei saa myöskään olla liian voimakasta ja humisevaa. Säädä ilmaa oman kiukaasi käyttöohjeen mukaisesti.

Katso lisää vinkkejä puunpolttoon poltapuhtaasti.fi-sivustolta.

Puuseppäpäivät Seinäjoella

Seinäjoella järjestetään jälleen kerran Puuseppäpäivät 23.-24.5.2024. Tapahtuma on alan ammattilaisten ainutlaatuinen kohtaamispaikka ja avoimien ovien päivä, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua järjestävien yritysten tuotteisiin paikan päällä.

Mitä Puuseppäpäivillä on tarjolla?

 • Puuntyöstöalan koneiden ja laitteiden esittelyä
 • Laaja valikoima työkaluja ja tarvikkeita
 • Suomen kattavimmat helavalikoimat
 • Asiantuntijaneuvoja ja vinkkejä tuotannon kehittämiseen
 • Mahdollisuus verkostoitua muiden alan ammattilaisten kanssa

Mukana päivien menossa mm.

 • Rakennushelasto ja Runkovaraston tiloissa lisäksi Mirka, Hollolan Viilu ja Laminaatti sekä Terätoimitus.
 • R Mokin uudistuneissa toimitiloissa myös Awutekin edustaja tavattavissa tapahtuman ajan.
 • Helatukun showroomissa mm. Grass One ja Scala laatikot, Häfelen uutuustuotteet, Muatoan valopeilimallisto, Stalan uutuusallassarjat sekä suunnitteluohjelmia.
 • Helakeskus tiloissa esillä tuoteita Grassilta, Frankelta, KWC:lta, Herrmans Målerilta, Bachmannilta Element Systemiltä ja Camarilta.
 • EJ Hiipakka – palvelut, tarvikkeet ja raaka-aineet kalusteteollisuudelle
 • KVS Oy – konsultoiva ja opastava valaistukseen ja sähköön erikoistunut tukkuliike

Tapahtuma on osa alueellista puusepänteollisuuden palveluyritysten järjestämää tapahtumakonseptia, jonka perinteet yltävät vuoteen 1996 saakka. Näyttelyissä tarjotaan alan yrittäjille laaja katsaus puuseppäteollisuuden uusimpiin laitteisiin ja trendeihin.

Kaikki puun puolesta – Puuviesti 35v

Kaikki puun puolesta!

Puuviesti syntyi 35v sitten puusepänteollisuuden ammattilehdeksi, kun Jorma Laitinen perusti Woodworking WIN Puuntyöstö –lehden, joka löysikin pian paikkansa alan yrityksien tiedottamisen välineenä. Tuo syntynyt puutuoteteollisuuden ammattilehti on nähnyt ja kokenut niin kasvu- kuin laskukausiakin. Periaatteensa mukaisesti se on tuonut esille suomalaista puusepänteollisuutta ja herättänyt keskustelua erilaisten aiheiden parissa.

Woodworking –lehti sai uuden ilmeen, kun lehden julkaisuoikeudet siirtyivät Tuula Uitolle keväällä 2013. Tuolloin lehti uudistui ja nimikin vaihtui Puuviestiksi. Puuviesti on puolueettomasti toimitettu puualanlehti, jossa kerrotaan puusepänteollisuudesta, yrittäjistä, koneista ja materiaaleista, tapahtumista ja näkymistä.

Vuonna 2022 Puuviesti siirtyi Pro Puu -yhdistykselle. Yhdistys on toiminut puun puolestapuhujana ja jakanut laajalti puuinformaatiota ja tehnyt alan yleistä promootiotyötä jo vuosikymmenien ajan. Yhdistys on toteuttanut aktiivista innovaatiotoimintaa avaamalla kiinnostavia uusia aiheita eri ammatillisten osa-alueiden edustajien kanssa.

Haluamme tuoda lehteen vakiintuneen sisällön lisäksi koulutuksellista ja informatiivista sisältöä. Nostaa esiin ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä, kertoo kotimaisen puun käytöstä kaikissa muodoissaan sekä perinteisistä käsityötaidoista, unohtamatta puun osuutta Suomen viennin tärkeänä materiaalina— puuta joka paikassa.

Ja mikä tärkeintä, kerromme jatkossakin suomalaisen puutuoteteollisuuden tekijöistä ja näkymistä. Puuviesti on erinomainen väline ammattilaisten tavoittamiseen ja tietojen välittämiseen sekä on keskustelukanava päättäjien ja yrittäjien välillä.

Kiitokset kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme jo vuosia jatkuneesta yhteistyöstä!

Jatketaan puhetta puun puolesta!

———

Puuviesti-lehden juhlanumero sekä näyttely ovat täällä.
Puuviesti -lehti täyttää tänä vuonna 35 vuotta ja haluammekin juhlistaa tätä asiaan kuuluvalla näyttelyllä Pro Puu -galleriassa 4.-25.4.2024, avoinna ma-pe 10-17.
Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn paikan päälle Pro Puuhun!
Pro Puu -galleria, Satamakatu 2 A, Lahti

Marko Saarelainen jatkaa Hirsitaloteollisuuden puheenjohtajana

Marko Saarelainen jatkaa Hirsitaloteollisuuden puheenjohtajana

Honkarakenne Oyj:n toimitusjohtaja Marko Saarelainen valittiin jatkokaudelle Hirsitaloteollisuus ry HTT:n hallituksen puheenjohtajaksi keskiviikkona 20.3.2024 Kalajoella pidetyn vuosikokouksen yhteydessä.

Perinteisessä vuosikokousseminaarissa Rakennustutkimus RTS Oy esitteli alan tuoreimman markkinakatsauksen. Todettiin, että vuoden 2023 markkinaromahduksessa hirsirakentaminen on pystynyt nostamaan markkinaosuuttaan. Uusista pientaloista jo yli neljännes rakennetaan hirrestä.

Pientalomarkkina on käynyt historiallisen alhaalla, mutta ainakin hirsitaloteollisuudessa pohjakosketus on nyt nähty. Merkkejä kysynnän elpymisestä on olemassa; lattialiikenne on lisääntynyt ja tarjouskanta kasvaa. Suomalaisten asumistoiveet ja haaveet omasta hirsisestä omakotitalosta tai vapaa-ajan asunnosta eivät ole kadonneet minnekään” sanoo puheenjohtaja Marko Saarelainen.

– – – – –

Hirsitaloteollisuus ry (HTT) on suomalaisten hirsitalotuottajien yhteinen järjestö, jonka jäsenyritykset suunnittelevat ja valmistavat yhdessä yli 80 % maassamme tuotetuista hirsituotteista.

Vuonna 2023 Suomessa kuluttajakaupassa myydyistä ja rakennetuista omakotitaloista 27 prosenttia tehtiin hirrestä. Yhdistyksen verkkosivuille on koottu tietoa mm. hirren ainutlaatuisista ominaisuuksista terveellisenä, kestävänä ja ympäristöystävällisenä rakennusmateriaalina: www.hirsikoti.fi