Hirsitalovalmistajilla poikkeuksellisen vahvat tilauskannat

Positiivinen kehitys jatkuu

Teollisen hirren liikevaihto vuonna 2021 oli 329 miljoonaa euroa, mikä tarkoitti noin 30 %:n kasvua vuoteen 2020 verrattuna. Kysyntä ylitti valmistajien odotukset.

Positiivinen kehityssuunta jatkuu, ja kasvua on nähtävissä sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla. Teollisten hirsitalovalmistajien tilauskannat 1.1.2022 ovat poikkeuksellisen vahvat – jopa 43 %:n kasvu edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

Joka neljäs uusi omakotitalo rakennetaan hirrestä

Korona-aika on innostanut ihmisiä rakentamaan, ja kasvua on nähtävissä sekä pientalo-, loma-asunto -ja saunarakentamisessa. Kuluvalle vuodelle Rakennustutkimus RTS ennustaa 9 000 omakotitaloaloitusta, mikä on 1 000 enemmän kuin vuonna 2020. Avaimet käteen -pakettiratkaisut sekä yhtiömuotoinen rakentaminen ovat viime vuosina olleet kasvussa ja kyseiset hankintatavat kasvavat entisestään vuonna 2022. Myös mökki- ja saunarakentamiseen ennustetaan kuluvalle vuodelle kasvua.

Rakennustutkimus RTS:n Aarne Jussila kertoo, että näkymät kaikille hirsirakentamisen osa-alueille ovat positiiviset. ”Loma-asuntojen ja omakotitalojen rakentaminen ovat vauhdittuneet koronan myötä. Ihmiset haluavat lähelle luontoa ja tilaa elämiselle”, Jussila kommentoi.

Kasvua haetaan entistä enemmän viennistä

Huolimatta kotimaan suotuisasta kehityksestä, Hirsitaloteollisuus (HTT) tavoittelee strategian mukaisesti voimakasta kasvua hirsirakennusten vientiin. Katseet ovat tällä hetkellä kohdistuneet Keski-Euroopan lisäksi myös itään. ”Kiinan Standardisointikomitean pyynnöstä olemme aktiivisesti mukana valmistelemassa Kiinan hirsistandardia. Standardisointiyhteistyö luo pohjaa sille, että suomalaisten hirsitalojen vienti Kiinaan ja niiden luvittaminen siellä on entistä helpompaa”, kertoo Hirsitaloteollisuus ry:n toimitusjohtaja Seppo Romppainen.

Lisätietoja:
Seppo Romppainen, Hirsitaloteollisuus ry toimitusjohtaja, 050 376 5901, seppo.romppainen@hirsikoti.fi
Aarne Jussila, Rakennustutkimus RTS, 040 900 5601, aarne.jussila@rti.fi