Kaj Franck -muotoilupalkinto 2022: Kari Virtanen

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2022 on valittu puuseppä Kari Virtanen. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se on jaettu vuodesta 1992 lähtien.

Puuseppä Kari Virtanen perusti jo 1967 oman puusepänverstaan Nikarin, josta kasvoi vuosien mittaan huonekaluyritys. Alusta alkaen Virtasen ja Nikarin toiminnan painopiste on ollut perinteisen puusepäntyön ja muotoilun yhdistämisessä. Palkintojury halusi palkinnon kautta nostaa esiin Virtasen pitkäjänteisen työn ja arvot, joihin hänen uransa on perustunut. Virtanen ja Nikari ovat tuottaneet klassista suomalaista, puuhun perustuvaa muotoilua, joka lähtee perinteestä mutta tulkitsee sitä uudelleen. Viime vuosina yritys on aloittanut kansainvälistymisen, rakentanut verkostoja ja käyttänyt ulkomaisia huippumuotoilijoita rikastamaan omaa tuotantoa. Kari Virtanen on myös tehnyt tärkeää työtä uusien muotoilija- ja puuseppäsukupolvien kasvattajana.

Palkintojuryn mukaan Kari Virtanen ja Nikari ovat olleet aikaansa edellä, mitä tulee kestävään muotoiluun ja liiketoimintaan. Nikari on kyennyt säilyttämään omintakeisuutensa ja ydinarvonsa, ja sen esinemaailma on yhtä ajankohtainen tänään kuin aikaisemminkin.

Kaj Franck -muotoilupalkintonäyttely on osa Design Forum Finland Awards -näyttelykokonaisuutta ja avoinna Glasshouse Helsingissä 5.–28.5.2022.

 

Lisätietoja Design Forum Finland

www.designforum.fi
www.nikari.f