Pääkirjoitus

Puun tuoksua ja
sahanpurua

Pääkirjoitus 1/2023

Vuosi sitten Pro Puu -yhdistykselle tarjoutui tilaisuus alkaa tuottamaan Puuviesti-lehteä. Kuluneen vuoden aikana olemmekin saaneet tutustua kotimaiseen puualaan, sen tapahtumiin ja koulutukseen sekä moniin yrittäjiin, vielä paremmin kuin aiempien 25 toimintavuoden aikana.

Vuoden ensimmäisessä lehdessämme on teemana puu- ja muotoilualan koulutus monelta kannalta. Julkisessa keskustelussa on noussut esiin huoli puualan osaajien katoamisesta ja alan kiinnostavuuden hiipumisesta.

Pääartikkelissamme Arto Anetjärvi kertoo tiestään yhdeksi Suomen parhaista puusepänalan opettajista. Mitä kaikkea vaatiikaan, että oppilas saa opinahjossaan tarvittavan tietotaidon. Hyvällä opettajalla, kannustavalla ilmapiirillä ja monipuolisilla mahdollisuuksilla luodaan parhaat lähtökohdat ammatista kiinnostumiseen ja oppimiseen.

Kerromme myös, kuinka PuuPeTe-hankkeessa on saatettu yhteen puusepänliikkeitä ja puumateriaalin puutteesta kärsiviä peruskoulujen teknisen työn luokkia – toivottavasti nämä yhteydet säilyvät pitkälle tulevaisuuteen! Hankkeen tarkoituksena onkin ollut lisätä nuorten ymmärrystä puunkäytöstä ja puusta ilmastoystävällisenä materiaalina.

Vieraskynässä Marko Varjos pohtii ammattikoulutuksen haasteita ja sitä, millä koulutusta saataisiin vastaamaan nykyajan työnantajien vaatimuksiin. Olisiko oppisopimuskoulutus ratkaisu työpaikkojen osaajapulaan?

Ammattikorkeakoulut toimivat koulutuksen lisäksi myös tutkimus- ja kehittämistoiminnan parissa. LAB-ammattikorkeakoulun teknologiayksikön puutekniikan tiimi on vienyt vuosien ajan tietotaitoa, ensin Eurooppaan ja nyt myös Intiaan ja Kiinaan.
Esittelemme myös nuorten perustamia yrityksiä, jotka ovat saaneet ideansa jo opiskeluaikana. Lahtelainen Puine syntyi Nuori Yrittäjyys ry:n kurssin kautta, koronavuodet ottivat koville ja nyt toiminta jatkuu taas kahden hengen perheyrityksenä.
Young Finnish Design syntyi perustajiensa huomattua, että yritysten ja palvelujaan tarjoavien muotoilijoiden on vaikea löytää toisensa. Yritys yhdistää nuoria muotoilijoita ja yrityksiä projektiluontoisesti.

Koulutuksen lisäksi suomalainen metsäpolitiikka ja metsänhoito ovat olleet tapetilla myös kuluneiden kuukausien aikana.
Jutussamme kuhmolainen Arto Appelgren kertoo seuraavansa metsäkeskusteluja aitiopaikalta, sillä hän toimii Metsänhoitoyhdistys Kainuun valtuuston puheenjohtajana. Hänellä on toisaalta pitkä kokemus myös höyläämöyrittäjänä, joten näkemystä alaan on sekä metsänkasvattajana että puunjalostajana.

Metsäalan koulutuksesta puhutaan jutussamme, jossa Seinäjoen koulutuskuntayhtymän, Sedun kouluttaja Johanna Salla-Uitto kertoo yllättävään suosioon nousseesta, naisille räätälöidystä metsäalan ammattitutkintokoulutuksesta.

Puhutaan tänäkin vuonna taas puun puolesta!

Seuraa meitä myös verkossa www.puuviesti.fi,
Instagarmissa @puuviesti ja facebookissa facebook.com/puuviesti  

Hanna Gröndahl, Puuviestin  päätoimittaja