Pääkirjoitus 4/2022

Metsä, puu ja tekemisen taito

Tämänkertainen Puuviesti-lehden teema on mm. kotimainen puu, josta onkin hyvä ottaa kunnolla kiinni.

Vuodenaikojen vaihtuessa on helppoa nauttia metsästä ja puista, niiden kasvaessa niin lähiluonnossa kaupungissa kuin metsissä. Onhan Suomi yksi maailman metsäisimmistä maista. Monien loma- ja vapaa-aikaan kuuluukin retkeily tai luonnossa ulkoilu. Luontoympäristö alentaakin stressiä ja kohentaa hyvinvointia. Havisevat lehtimetsät tai aurinkoiset männiköt — jokainen löytää itselleen sopivan luontopaikan. Toivottavasti tekin löysitte lomallanne paikan rentoutua ja nauttia luonnosta!

Puusepänteollisuuden kannalta kestävän metsätalouden mukaisesti hoidetut metsät ovat loputon raaka-ainelähde. Puun käyttö raaka-aineena jouduttaa metsien uudistumista ja kasvava metsä sitoo enemmän hiilidioksidia itseensä kuin täysikasvuinen metsä. Puu onkin uusiutuva ja ekologinen materiaali, jonka ominaisuuksia arvostetaan niin rakentamisessa kuin kalustamisessakin.

Tämän kesän Asuntomessut Naantalissa on rakennettu lähiluontoa kunnioittaen ja puuta hyödyntäen. Monet pientaloista ovat puusta rakennettuja ja sisustamisessa on esillä monenlaisia puujalosteita. Puumateriaalia koetaankin miellyttäväksi katsoa ja koskettaa, vaikka puu on kovamateriaali, se koetaan lämpimänä ja rauhoittavana. Onkin hienoa, että rakentamisessa ja sisustamisessa hyödynnetään yhä enemmän puun parhaita puolia; sen akustiikkaa parantavia ominaisuuksia, sisäilmaa ja asumismukavuutta parantavia ominaisuuksia sekä ilmankosteutta tasaavia ominaisuuksia. Oikeaa puuta, oikeassa paikassa, laadukkaasti toteutettuna!

Loistavana esimerkkinä laadukkaasta puusepäntaidosta ovat suomalaista muotoilua ja designklassikoita maailmallekin vievät mm. Nikari ja Artek. Taidokas puusepäntyö ja tuotesuunnittelu kohtaavat upeat materiaalit ja valmiit tuotteet löytävät maailmalle myynti- ja markkinointiammattilaisten kautta.

Lehdessämme on esillä myös mm. pienempiä ja taitavia puutuotteiden valmistajia, joiden erityiset tuotteet ovat syntyneet valmistajiensa innovatiivisten ideoiden pohjalta. Esittelemme mm. TalwoodBoardsin, joka valmistaa kehittyneen teknologian avulla urheiluvälineitä, tavoitteenaan hyödyntää puun ominaisuuksia ja esteettisyyttä. Puuseppämestari Jari Manninen valmistaa uniikkeja kalusteita mittatilaustyönä asiakkailleen, materiaalin ja liitosten ominaisuuksia hyödyntäen.

Nostamme esiin myös suomalaisen jalopuun Visakoivun (Betula pendula var. carelica). Mitä kaikkea tästä perinteikkäästä ja erityisestä materiaalista voisikaan tehdä?

Kaikki puun puolesta!

Seuraa meitä myös verkossa www.puuviesti.fi,
Instagarmissa @puuviesti ja facebookissa facebook.com/puuviesti  

 

Hanna Gröndahl Puuviestin  päätoimittaja, Pro Puu ry:n toiminnanjohtaja