Puu ratkaisemaan energiakriisiä ja taas pääsee tapaamaan
Juuri, kun pääsimme pandemiasta eroon, niskaan rysähti energia- ja ympäristökriisi ja taantuman tummat pilvet. Samaan aikaan pandemian aikainen eristäytyminen purkautuu lukuisina tapahtumina ja messuina, joissa ihmiset tapaavat toisiaan pitkästä aikaa.
Tällä hetkellä yritysten on pohdittava, miten kasvavista energiakuluista selvitään kuivin jaloin. Mammuttihirren ratkaisu oli siirtyä tehdastoiminnoissa kokonaan pelkästään yövuoroihin. Yöllä sähkön hinnat ovat olleet muutamia senttejä ja päivällä lähes euron kilowattitunnilta. Asiat sovittiin nopeasti ja paikallisesti, ilman minkäänlaista vastakkainasettelua työtekijöiden ja työnantajan välillä. Päätös syntyi myös valtion toivomuksesta yrityksille tasata energian kulutushuippuja. Tosin kaikki toivovat, että yötyöt ovat väliaikainen ratkaisu.
Puu palaa nyt talouksissa. Polttopuiden myyjät ilmoittavat, että klapeja myydään nyt ennätysmääriä. Puu ei kuitenkaan ole loppumassa, sitä joutunee hakemaan vaan vähän pohjoisempaa. Toisaalta tilastojen mukaan (LUKE), vain neljännes käytetyn puun kokonaismäärästä on ollut ostettua puuta. Kolme neljäsosaa on hyödynnetty omista metsistä.
Yhden arvion mukaan Suomi tuottaa pian kaiken tarvitsemansa sähkön itse ja siitä voi kiittää kahta asiaa: Olkiluotoa ja hurjasti lisääntyvää tuulivoimaa. Tuulivoima vastaa tällä hetkellä noin 10:tä prosenttia Suomen sähköntuotannosta. Sitä rakennetaan nyt sellaista tahtia, että vuonna 2030 tuulivoimalla voisi syntyä kotimaisesta sähköstä jopa neljännes.
Puu ei Suomen metsistä lopu, olemmehan Euroopan metsäisin maa: metsät peittävät yli 75 prosenttia maamme pinta-alasta. Suomen metsävarojen kehitystä on seurattu jo sadan vuoden ajan ja viime vuosina seurattu on myös metsien kykyä sitoa hiilidioksidia. Suomalainen metsä on merkittävä hiilivarasto. Yhteyttäessään puut muodostavat ilmakehän hiilidioksidista ja vedestä sokereita ja puuhun sitoutuu hiiltä. Kun puu palaa tai lahoaa metsässä, puun sitoma hiili vapautuu takaisin ilmakehään. Jos metsä sitoo enemmän hiilidioksidia kuin siitä ja sen käytöstä vapautuu, metsä toimii hiilinieluna.
Puu on monella tapaa edelleen ratkaisu ilmasto-ongelmaan. Uusien tutkimusten mukaan uudenlaiset puupohjaiset vaatekuidut voivat ratkaista vielä selvästi luultua suuremman osan koko ihmiskunnan tulevaisuutta varjostavasta ilmasto-ongelmasta. Suomi on niiden kehittämisessä edelleen koko maailmaa edellä. Metsä Group on perustanut japanilaisen Itochun kanssa puusta saatavaa Kuura-tekstiilikuitua valmistaman koetehtaan Äänekoskelle.
Tapahtumia on nyt ollut lähes entiseen tapaan. Ihmiset ovat lähteneet sankoin joukoin niin Habitareen kuin yritysten avoimien ovien päivään. Mikään ei voita aitoja kohtaamisia. Lehdessämme on kerrottu monista tilaisuuksista, joista ei vieraita ole puuttunut. Tulevaisuutta kohti mennään ratkaisemalla haasteita ja tekemällä uusia innovaatioita.
Kaikki puun puolesta!
Tuula Uitto, Puuviestin toimittaja