Muotoilija Olavi Lindénillä on aina ollut tekemisen tarve ja halu ratkaista teknisiä ongelmia. Pitkän työuransa jälkeen hän on paneutunut verstaassaan jousisoitinten suunnitteluun. Valokuvaaja Lassi Häkkinen

Suomen suurin muotoilupalkinto Olavi Lindénille

Askon Säätiö on myöntänyt Asko Avonius -palkinnon 2022 muotoilija Olavi Lindénille. Fiskars Oyj:n pitkäaikaisena päämuotoilijana Lindén suunnitteli merkittävän määrän edelleen valmistuksessa ja käytössä olevia työkaluja. 20 000 euron muotoilupalkinto luovutetaan Olavi Lindénille 15.12.2022.

Askon Säätiön hallituksen mukaan Olavi Lindén on erittäin innovatiivinen ja käyttäjälähtöinen muotoilija, jonka monipuolinen tuotanto on vahvasti vaikuttanut suomalaiseen ja kansainväliseen teolliseen muotoiluun. Hallituksen puheenjohtaja, professori Sirpa Asko-Seljavaara toteaa, että Lindén on poikkeuksellisella tavalla edistänyt Askon Säätiön toiminnan tarkoitusta kaikkien tuntemien kodin käyttöesineiden kehittäjänä.

Sukupolven kestäviä tuotteita

Muotoilija Olavi Lindénin mielestä yksinkertainen ratkaisu on aina paras.

– Uuden työkalun suunnittelu lähtee aina tarpeesta. Käyttäjälähtöinen muotoilu on minulle ollut itsestään selvä asia. Kuluttajalta ei voi kysyä miten pitäisi jotain tuotetta kehittää, vaan mikä ongelmana on. Tarve pitää tunnistaa ja ratkaista se parhaalla mahdollisella tavalla, Lindén sanoo.

Olavi Lindénin uran aikana Fiskarsin työkalut ovat tulleet kansainvälisesti tunnetuiksi suomalaisiksi tuotteiksi. Lindén korostaa tuotesuunnittelussa kolmea tärkeintä asiaa: työkalun toimivuutta, kuinka edullinen se on valmistaa, ja hänen mielestään muotoilun pitää aina viestiä myös laatua.

Askon Säätiön puheenjohtaja Sirpa Asko-Seljavaara nostaa esille Olavi Lindénin suunnittelun kestävyyden. Tuotteet ovat yksinkertaisia, moderneja ulkomuodoltaan ja kestävät normaalikäytössä ainakin yhden sukupolven. Säätiön hallitus arvostaa myös sitä, että tuotekehitys on läheisessä yhteydessä tuotannon kanssa.

Muotoilija Olavi Lindénin suunnittelemat työkalut ovat lähes kaikille suomalaisille tuttuja ja kansainvälisesti tunnettuja tuotteita. Valokuvaaja Lassi Häkkinen

Askon Säätiön myöntämä Asko Avonius -palkinnon ovat aiemmin ovat saaneet

Fiskars osuuskunta 1997
sisustusarkkitehti Markku Kosonen 2000
arkkitehti Timo Vormala 2003
sisustusarkkitehdit Simo Heikkilä ja Yrjö Wiherheimo 2006
suunnittelija Ilkka Suppanen 2009
Arkkitehdit Hollmén Reuter Sandman 2012
sisustusarkkitehti Samuli Naamanka 2015
arkkitehti Pihla Meskanen 2018

/ STT